Functionele typografie

/ / Typografie/ 8 Comments

Compact en overzichtelijk

De jaarlijkse folder met het programma van Stad Hardenberg Promotie wordt weer verspreid. Het is elke keer weer een hele toer om alle evenementen in een compacte en overzichtelijke kalender samen te voegen.

Van complex naar functioneel

Door de beperkte ruimte moet een kleine lettergrootte gebruikt worden. Hoewel het typografisch complex is om zo'n kalender vorm te geven, met verschillende lettertypes, kleuren, symbolen en visuele coderingen, moet het resultaat eenvoudig en duidelijk ogen. Er moet een visueel duidelijke structuur onstaan die de lezer helpt om een evenement en bijbehorende datum gemakkelijk te kunnen herkennen. Het gaat om puur functionele typografie op de vierkante centimeter.

Als eerste oriëntatiepunt wordt de datum aangehouden. Met een magenta bullet ervoor, in een paarse kleur en bold gezet moet de lezer in staat zijn om op datum te scannen. Het tweede oriëntatiepunt is het evenement. Deze zijn op een lichtgekleurde balk geplaatst, waarbij de Klepperse donderdagen er extra uitspringen door de rose balk en de gekleurde letter. Evenementen van het Vechtdal Zomerfestivel hebben worden uitgelicht door vermelding van het Vechtdal Zomerfestival logo.
Locatie en tijdstip zijn kleiner gezet dan dedatum en de activiteit. Hierdoor is ook op deze informatie te scannen.

Opmaakstijlen

Om tijd in de opmaak te winnen en vooral bij aanpassingen deze gelijk in de hele kalender door te kunnen voeren worden de opmaakstijlen gedefinieerd in zogenaamde alineastijlen. Hierbij wordt de gekleurde bullet voor de regel of de gekleurde balk achter de tekst ook meegenomen.

* De opmaak van vorig jaar wordt hieronder weer gegeven. Hier is duidelijk voor een andere opzet gekozen.

Detail jaarprograam SHP 2013