Van hobby aan de keukentafel tot nanobrouwerij
Vader Eddy en zoon Thijs Kivits hebben dezelfde hobby: bier brouwen. Wat in de keuken klein en onschuldig begon, heeft inmiddels serieuze vormen aangenomen. De garage is omgebouwd tot kleine brouwerij waar vader en zoon een aantal smakelijke volmout bieren in Belgische stijl brouwen.
Zoals bij veel hobbybrouwers begon het ook voor Eddy tien jaar geleden met een proefpakketje, een uurtje brouwen en je hebt bier. Het was genoeg om zijn interesse te wekken. ‘’Van het één kwam het ander. Je gaat lezen en komt er gaandeweg achter hoe moeilijk goed bierbrouwen eigenlijk is. Wat ik interessant vond is hoeveel invloed je zelf hebt op de smaak van je bier. Aan elke knop kun je draaien.’’
![](https://cdn.prod.website-files.com/6717e5de4f370e8c79a107ab/673decea5f6c1a15e5b85023_673dec761c2cab26b9c3c432_De%2520Vlindert%2520-%2520Januari%25202024-30.jpeg)
Samen met zoon Thijs ging hij op ontdekking. Ze probeerden, brouwden, lazen, experimenteerden en gingen daarin steeds een stapje verder. Op Vaderdag 2020 kreeg de hobby waar Eddy zoveel tijd in stak een naam: Brouwerij de Vlindert. Het was Thijs die zijn vader hiermee verraste. ‘‘Mijn pa is van de vlinders. Hij doet mee aan vlindertellingen en heeft ook veel vlinderplanten in de tuin.’’ Alle gebrouwde bieren krijgen dan ook een vlindernaam of een link naar een bestaande vlindersoort, zoals de Drietand, de Wapendrager en de Kromzitter. Nu ze een serieus merk hadden, ontstond al snel het idee om het bier te verkopen. Ze schaften ketels, vergistingstanks en een brouwvat aan om het proces telkens weer te verbeteren. Ze hoefden er niet rijk van te worden, maar zo zouden ze wel de onkosten wat kunnen bekostigen.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6717e5de4f370e8c79a107ab/673decea5f6c1a15e5b8501a_673decb883ea525280a6698b_De%2520Vlindert%2520-%2520Januari%25202024-8.jpeg)
Om het bier te kunnen verkopen hadden ze natuurlijk ook nog een logo en etiket nodig. Daarvoor schakelden ze Jan in. Thijs: ‘’Met het logo probeer je eerst zelf wat, maar als je het strak en goed wilt, moet je het toch uitbesteden. We hebben Jan gevraagd ons te helpen met een ontwerp van een professioneel logo dat strak en niet te bont is. In tegenstelling tot de vele speciaalbieren die je tegemoet schreeuwen in de winkels.’’
"Het logo en de etiketten passen helemaal bij de stap die wij hebben gezet van hobby naar professioneel."
Jan kwam met het idee van de ‘V’ op de voorkant en de vleugel die bij elke smaak net anders is. Eddy: ‘’We zijn hartstikke blij met het resultaat. Het etiket is donker en daardoor wel heel herkenbaar. Doordat het rustig is, springt ‘ie er juist uit. Met de hulp van Jan heeft de brouwerij een professioneel uiterlijk gekregen. Het logo en de etiketten passen helemaal bij de stap die wij hebben gezet van hobby naar professioneel.
![](https://cdn.prod.website-files.com/6717e5de4f370e8c79a107ab/673decea5f6c1a15e5b85014_673deca88de81f01738945c8_De%2520Vlindert%2520-%2520Januari%25202024-19.jpeg)
Ook voor Jan was het een droom die uit kwam: ‘’een logo ontwerpen voor een biermerk is toch een soort bucketlist-ding. Toen ze mij vroegen een logo en etiket te ontwerpen, zei ik dan ook gelijk ‘ja’. Wat me aansprak is dat het lokaal bier uit Heemse is en dat ze alles zo goed voor elkaar hebben. Bij hun serieuze aanpak hoort een serieuze uitstraling. Daar wilde ik mijn best voor doen. Het product is goed, het bier is lekker. Het is prachtig als ik er wat aan toe kan voegen, zodat het biertje opvalt en de mensen het pakken uit het schap.’’
Vanwege het succes brouwen ze eens in de paar weken een hele zaterdag, waarin ze in 7 à 8 uur zo’n 230 flesjes, circa 100 liter brouwen. Groot dromen doen Eddy en Thijs niet. De garage is klein, maar fijn. Eddy: ‘’we hebben beiden ons werk en te veel druk van móeten brouwen willen we niet. Dat zou het plezier dat we er nu aan beleven kunnen verderven. We hebben nu drie biersoorten in de verkoop. Dat is voldoende. Meer is voor ons ook niet haalbaar.’’ Wel hebben ze nog kleine wensen: ‘’we zouden wel proeverijen willen organiseren of een seizoensbier brouwen waarmee we op kleinschalige festivalletjes staan. Maar in principe brouwen we bier dat wij, en anderen, lekker vinden. Daarmee is het voor ons geslaagd’’.